logo

 A LENGYEL INTÉZET 75 ÉVE
KÖSZÖNTŐK TÖRTÉNETÜNK AZ INTÉZET MA RÓLUNK ÍRTÁK GALÉRIA KVÍZJÁTÉK KIADVÁNYAINK AJÁNLÁSOK Szerzök AZ INTÉZET 75 ÉVE


Rafał Wiśniewski Kriston Wojtek

A Lengyel Intezétben 1996 óta

A budapesti Lengyel Intézet magyar anyanyelvű, de lengyel gyökerekkel is rendelkező zenei– és színházi felelőse vagyok, de foglalkoztam már irodalommal, könyvtárral, kiállításokkal és vezettem egy darabig az éppen akkor nyíló Platán Galériát is. Már a 18-ik évemet töltöm itt és azt hiszem, hogy mindig is egy ilyen kreatív munkahelyről álmodoztam. Munkámat nemcsak kötelességtudatból, hanem szerelemből és szenvedélyből is végzem (kollégáimmal egyetemben). Azt hiszem, ezt nem is lehetne másképpen csinálni.

Polish Jazz for Budapest: Piotr Wojtasik és Tóth Viktor (2013)
Polish Jazz for Budapest: Piotr Wojtasik és Tóth Viktor (2013)


   
A Pink Freud a Sziget Fesztiválon (2012)
A Pink Freud a Sziget Fesztiválon (2012)

Kamasz– és fiatal felnőtt koromat jórészt Lengyelországban, Varsóban töltöttem, ahol nagyon korán megragadott a lengyel kultúra teljesen egyéni, merész látásmódja, nyitottsága, expresszivitása és vizualitása. Számomra tulajdonképpen itt kezdődött a művészet megismerése, befogadása és magyar létemre a lengyel zenén, színházon és irodalmon szocializálódtam és nőttem fel. Akkoriban szinte habzsoltam Kantor, Grotowski, Lupa, Jarocki és Szajna előadásait, majdnem mindennap színházba jártam. A hét további napjain Czesław Niemen, az SBB, a Breakout és Marek Grechuta koncertjein csápoltam, nem beszélve a világhírű lengyel jazz zenészek koncertjeiről. 15 évesen voltam először a híres Jazz Jamboree fesztiválon, 18 évesen pedig a Varsói Ősz kortárs zenei fesztiválon. Ezek az ifjúkori benyomások, beidegződések örökre megmaradnak bennünk. Ez nem kevés lengyel identitást is kölcsönöz az embernek.
AZ INTÉZET MA

» Bevezető » Zene, színház, tánc    - Kriston Wojtek    - Zsoldos Dávid    - Bognár Attila    - Göz László    - Tompa Andrea    - András Csonka    - Szefcsik Zsolt    - Szabó György » Film, kiállítások » PR, sajtókapcsolatok, irodalom » Képzőművészet » Közdiplomácia » Lengyel Nyelv » Adminisztráció » Könyvtár

@2014 Lengyel Intézet, Budapest

1065 Budapest, Nagymező utca 15.Impresszum | Köszönetnyilvánítás