logo

 A LENGYEL INTÉZET 75 ÉVE
KÖSZÖNTŐK TÖRTÉNETÜNK AZ INTÉZET MA RÓLUNK ÍRTÁK GALÉRIA KVÍZJÁTÉK KIADVÁNYAINK AJÁNLÁSOK Szerzök AZ INTÉZET 75 ÉVE


László Göz Göz László

A Budapest Music Center igazgatója

A MOL Budapest Jazzfesztivál, majd a Jazzforum Budapest rendezvényei kapcsán mélyült el a kapcsolat a BMC és a Lengyel Intézet között. Mind a világsztárok, mind az itthon kevésbé ismert kiválóságok – mint Grzegorz Karnas, Piotr Wojtasik, Pawel Kaczmarczyk, Jacek Kochan, Krysztof Ścierański – egyaránt nagy sikerrel szerepeltek, ezért több ízben már önálló lengyel fesztiválra is sor került. Legutóbb 2013 októberében Polish Jazz for Budapest címmel, ahol hat lengyel előadót hallhattunk három napon át, többek között Anna Maria Jopek, Artur Dutkiewicz, Maciej Fortuna, Piotr Wyleżoł, Sławek Jaskułke és Piotr Lemańczyk közreműködésével. A koncertekből esetenként lemezfelvétel is született, ilyen volt például Grzegorz Karnas és Lukács Miklós AudioBeads című lemeze, melyet a New York City Jazz Record havilap a 2013-as év öt legjobb vokális jazz lemeze közé választott.

   
Egy másik különleges lemezfelvétel készült Márkos Albert Hang hangba hull és hangot kerget című zeneművéből, Czesław Miłosz születésének századik évfordulója alkalmából. A vonósnégyesre, narrátorra és operaénekesre írt darabban Miłosz verseiből és esszéiből hangzanak el részletek lengyelül és magyar fordításban. A 2014-es Tavaszi Fesztivál keretében, a BMC-ben került sor arra a kamaraestre, ahol Piotr Sałajczyk és az Apollon Musagete Quartet a lengyel zeneszerzők három generációjának műveit tolmácsolta. S mindez még csak a kezdet, hiszen úgy vélem, hogy a lengyel kultúra kiapadhatatlan, s egyre bővízűbb forrás, melyből mindenkor érdemes lesz meríteni.

Márkos ALbert, Miłosz emlékévben rögzített lemeze és Gr(2012)
Márkos ALbert, Miłosz emlékévben rögzített lemeze és Gr(2012)

AZ INTÉZET MA

» Bevezető » Zene, színház, tánc    - Kriston Wojtek    - Zsoldos Dávid    - Bognár Attila    - Göz László    - Tompa Andrea    - András Csonka    - Szefcsik Zsolt    - Szabó György » Film, kiállítások » PR, sajtókapcsolatok, irodalom » Képzőművészet » Közdiplomácia » Lengyel Nyelv » Adminisztráció » Könyvtár

@2014 Lengyel Intézet, Budapest

1065 Budapest, Nagymező utca 15.Impresszum | Köszönetnyilvánítás