logo

 A LENGYEL INTÉZET 75 ÉVE
KÖSZÖNTŐK TÖRTÉNETÜNK AZ INTÉZET MA RÓLUNK ÍRTÁK GALÉRIA KVÍZJÁTÉK KIADVÁNYAINK AJÁNLÁSOK Szerzök AZ INTÉZET 75 ÉVE


Lajos Pálfalvi Pálfalvi Lajos

Polonista, műfordító,
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója

A géniuszok sűrűsége

Ha valaki elkezd Magyarországon németül tanulni, attól még nem lesz esélye arra, hogy Günter Grass-szal sörözgessen üres óráiban, ha viszont lengyelül tanul, még összeakadhat egy-két érdekes emberrel. Régóta azt figyelem a Lengyel Intézet irodalmi programjaiban, hogy milyen találkozásokra ad esélyt. A nagy szellemeknek és az egyszerű halandóknak. A nagy szellemeket könnyebb összehozni egyszerű halandókkal, mint más nagy szellemekkel. Az utóbbin hiába dolgoznak akár a legjobb szervezők is, ha két rendkívüli pályának nincs közös szakasza, csak kínos félreértés lehet belőle. Hrabal például rögtön megtalálta a hangot Mészöly Miklóssal, de nemigen tudott szót érteni Esterházy Péterrel. Nekem örökre emlékezetes marad Andrzej Szczeklik és Szörényi László beszélgetése a Katharszisz bemutatóján. Azt mesélik, kialakult valami Tadeusz Nowak, Nagy László és Csoóri Sándor, illetve Zbigniew Herbert és Nagy László között. Ryszard Kapuścińskit pedig a szabadságharcos Lengyelország képviselőjének vélték sokan a nyolcvanas években Budapesten, és fogadták a kor nagy gondolkodójának kijáró tisztelettel. Ha ki kellene választanom a legnagyobb eseményt az elmúlt harminc évből, az a 2000-es könyvfesztivál lenne, amikor minden korábbi értéket meghaladott a géniuszok sűrűsége.

   
Krakkói létére ebben az évben, hetvenéves korában jutott el először Budapestre Mrożek, és csodálkozott rá arra, hogy mennyire otthon van a magyar színházban. Ekkor kezdett beindulni Antoni Libera karrierje, és Olga Tokarczuk sem volt már kezdő.

Igor Ostachowicz a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon (2014)
Igor Ostachowicz a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon (2014)

AZ INTÉZET MA

» Bevezető » Zene, színház, tánc » Film, kiállítások » PR, sajtókapcsolatok, irodalom    - Felvidéki Eszter    - Karádi Éva    - Pálfalvi Lajos » Képzőművészet » Közdiplomácia » Lengyel Nyelv » Adminisztráció » Könyvtár

@2014 Lengyel Intézet, Budapest

1065 Budapest, Nagymező utca 15.Impresszum | Köszönetnyilvánítás