logo

 A LENGYEL INTÉZET 75 ÉVE
KÖSZÖNTŐK TÖRTÉNETÜNK AZ INTÉZET MA RÓLUNK ÍRTÁK GALÉRIA KVÍZJÁTÉK KIADVÁNYAINK AJÁNLÁSOK Szerzök AZ INTÉZET 75 ÉVE


GÁLAKONCERT

A Lengyel-magyar összhang című gálakoncert zárta a Zeneakadémián az idén 75 éves Lengyel Intézet jubileumi ünnepségsorozatát.

Október 17-én, pénteken 19.30-kor lengyel-magyar komolyzenei koncerttel zárult az idén fennállásának 75. évfordulóját ünneplő Lengyel Intézet születésnapi programsorozata. A háromnegyed százados múltra visszatekintő intézmény mintegy hétszázfős közönség jelenlétében a Katowicei Szymanowski Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara, valamint kiváló lengyel és magyar szólisták, Karasszon Eszter (cselló) és Mateusz Borowiak (zongora) tolmácsolásában Dohnányi Ernő, Andrzej Panufnik és Wojciech Kilar műveivel köszönte meg a fővárosnak,  magyar barátainak és partnereinek a sokéves támogatást és bizalmat. Az est karmestere Michał Klauza volt.

Az eseményen fővédnökei Małgorzata Omilanowska, a Lengyel Köztársaság kulturális és nemzeti örökség minisztere és Balog Zoltán, Magyarország emberi erőforrások minisztere voltak. A lengyel minisztert A Lengyel Köztársaság Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériumának, főigazgatója, Jacek Olbrycht képviselte. Ünnepi beszédében a főigazgató hangsúlyozta:  „Őszintén remélem, hogy a lengyel-magyar kulturális együttműködést tervezve előrelátó elődeink inspirálnak majd minket. Hiszen ennek köszönhető, hogy Lengyelország és Magyarország a XX. század 30-as éveiben úttörőnek számított Európában a két ország közötti kulturális egyezmény aláírásával, mely a feszült politikai légkör ellenére kölcsönösen kulturális intézetek létrehozását ösztönözte.” Később hozzáfűzte: „Bízom benne, hogy az Intézet modernizációjával kapcsolatos tervek még vonzóbbá teszik majd az intézményt magyar Barátaink számára.”

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ünnepi beszédében a magyar-lengyel barátságról szólva hangsúlyozta: "azért vagyunk itt, mert meg akarjuk ünnepelni újra és újra ezt a különös barátságot itt Közép-Európában, és erre minden alkalom jó alkalom". Azt szeretnénk, ha ez a barátság addig tartana, ameddig lengyelek és magyarok élnek a világon - tette hozzá.

Katarzyna Sitko, a Lengyel Intézet igazgatója és az est háziasszonya arra hívta fel a figyelmet, hogy „ha el akarjuk nyerni az újabb és újabb generáció tetszését, akkor a legfontosabb, amire koncentrálnunk kell, az nemcsak az, hogy bemutassuk mindazt, ami a legérdekesebb vagy legértékesebb Lengyelországban, hanem hogy lehetővé tegyük a két kultúra közötti párbeszédet és közös munkát.”

Az egybegyűltek a koncert előtt megtekinthették a Lengyel Intézet tevékenységét bemutató újszerű és dinamikus négyperces kisfilmet.

Az est végül egy kis fogadással zárult, ahol a szervezők a vendégeknek -a frissítőkön túl- lengyel édességkülönlegességekkel is kedveskedtek. A partnerek végül a lengyel-magyar barátságot 75 éve hirdető Lengyel Intézet kimondottan az évfordulóra készített, gazdagon illusztrált ünnepi kiadványával térhettek haza.

   
A LENGYEL INTÉZET 75 ÉVE

» Születésnapi ünnepség » Gálakoncert    - Fotók » Jubileumi kiadvány » Spot

@2014 Lengyel Intézet, Budapest

1065 Budapest, Nagymező utca 15.Impresszum | Köszönetnyilvánítás