logo

 A LENGYEL INTÉZET 75 ÉVE
KÖSZÖNTŐK TÖRTÉNETÜNK AZ INTÉZET MA RÓLUNK ÍRTÁK GALÉRIA KVÍZJÁTÉK KIADVÁNYAINK AJÁNLÁSOK Szerzök AZ INTÉZET 75 ÉVE


György Szabó Szabó György

A Trafó – House of Contemporary Arts menedzser-igazgatója

A Lengyel Intézet régi partnere a Trafónak. Nemrég Mundruczó Kornél darabját mutattuk be a TR Warszawa társulat vendégjátékában, de a legutolsó Jazzfórumon is számtalan lengyel zenészt ismerhetett meg a budapesti néző. A Réti Anna táncprodukcióban Pawel Dudus lépett fel. Az Intézet munkájára jellemző, hogy lehetővé teszi a művész-művész közötti közvetlen együttműködések megvalósulását. Egyik legszebb eseményünk Joanna Rajkowska nevéhez fűzödik, aki Budapesten tartózkodott pont akkor amikor a Magyar Gárda a Hősök terén felvonult. Annyira megdöbbent ezen a tényen, hogy egy nagyszerű projektet valósított meg fél évvel később a Trafó galériájában. A tolerancia jegyében repülőre rakta a magyar kisebbségek képviselőit; homoszexuálist, cigányt, zsidót, németet, feministát, szír menekültet, stb. valamint egy jobbikost és goj motorost. Együtt kellett pár órát tölteni a résztvevőknek a repülőgépen és az azt követő pikniken. Ismerkedni, beszélgetni kellett nekik, közeledni egymáshoz a szituáció adta keretek között. A projekt merész, átgondolt és szimbolikus tartalma példaértékű volt számunkra, amit azóta is sokszor felemlítünk.

   
Artur Żmijewski kétszer is járt nálunk műveivel. A legemlékezetesebb a 2008-ban bemutatott film installációi voltak. Felkavaró csonkolt testek, az öregség megrázó ábrázolása, vagy a süketnémák kórusa az egyén traumáit helyezte kínosan felnagyított fókuszba, a számtalan apró történet pedig egy szélesebb társadalmi kontextusba helyezte a látottakat. Így egyszerre szembesülhettünk a lengyel társadalom kínjaival és traumáival, egyben gondolhattunk saját múltunkra, emlékezhettünk az eltűnt szolidaritásról, az alkalmazkodás szülte torz és kiszolgált emberekre. Mindezt hitelesen és megrázóan. Mi ezt a munkát örömmel folytatjuk velük a jövőben is.

Denevér a TR Warszawa előadásában, rend.: Mundruczó Kornél (2013)
Denevér a TR Warszawa előadásában, rend.: Mundruczó Kornél (2013)

AZ INTÉZET MA

» Bevezető » Zene, színház, tánc    - Kriston Wojtek    - Zsoldos Dávid    - Bognár Attila    - Göz László    - Tompa Andrea    - András Csonka    - Szefcsik Zsolt    - Szabó György » Film, kiállítások » PR, sajtókapcsolatok, irodalom » Képzőművészet » Közdiplomácia » Lengyel Nyelv » Adminisztráció » Könyvtár

@2014 Lengyel Intézet, Budapest

1065 Budapest, Nagymező utca 15.Impresszum | Köszönetnyilvánítás