logo

 A LENGYEL INTÉZET 75 ÉVE
KÖSZÖNTŐK TÖRTÉNETÜNK AZ INTÉZET MA RÓLUNK ÍRTÁK GALÉRIA KVÍZJÁTÉK KIADVÁNYAINK AJÁNLÁSOK Szerzök AZ INTÉZET 75 ÉVE


György Gömöri Gömöri György

Polonista, irodalomtörténész, költő, műfordító

Varsányi István emlékezete

1952 őszén, amikor a Váci utcában lévő Lengyel Kultúrális Központ meghirdette első lengyel nyelvtanfolyamait, váratlan dolog történt. Anyám az utcán véletlenül találkozott egy idősebb lengyel hölggyel, aki az LKKban dolgozott, és megkérdezte anyámtól: „Mondd, Rózsa, a fiad nem akar lengyelül tanulni?”. De bizony akartam, mert már Földváron megtanultam pár lengyel szót és tetszett nekem a nyelv. Így kerültem hamarosan Varsányi Pista keze alá. Varsányi akkoriban kopaszodó, de jóképű férfi volt, aki – amint azt később megtudtam – a lengyel mellett jól beszélt angolul is. Szépen beszélt lengyelül, jól hangsúlyozott nehéz és hosszú szavakat, sőt külön versenyeket rendezett a nehezebb kifejezések helyes kiejtéséből. A nyelvtanórákat lengyel népdalok éneklésével gazdagította. Mai napig tudok olyan gurál dalokat, amelyeket egy Varsóban vagy Poznanban felnőtt fiatal talán nem is ismer. Egyszer behozta nekünk egy órára Julian Tuwim Dwa wiatry (Két szél) című hangulatos versét, azzal, hogy fordítsuk le magyarra. Nekem se kellett több, mivel már irogattam verseket, gyorsan megcsináltam a vers fordítását, amit Pista külön is megdicsért és további műfordításokra biztatott. 1954-ben, mikor már az ELTE hallgatója voltam, sem hanyagoltam el a Lengyel Kulturális Központot, ahol friss lengyel lapokat lehetett olvasni és különböző kulturális programokban is részt vehettem.

   
Évekkel később, 1956 után, amikor már Angliában éltem egy nyári polonista tanfolyamon hosszabban elbeszélgettem egy rokonszenves tanárnővel, aki hallván, hogy magyar földről emigráltam Angliába, jól megnézett magának és feltette a kérdést: „Nem volt Maga véletlenül Varsányi tanítványa?” „De bizony, az voltam”. „Hallom a szép lengyel kiejtésén!” Köszönet érte hajdani tanáromnak, Varsányi Istvánnak!

Varsányi István
Varsányi István


AZ INTÉZET MA

» Bevezető » Zene, színház, tánc » Film, kiállítások » PR, sajtókapcsolatok, irodalom » Képzőművészet » Közdiplomácia » Lengyel Nyelv    - Mitrovits Miklós    - Kovács István    - Prof. Dr hab. Janusz
     Bańczerowski
   - Ráduly Zsuzsanna    - Gömöri György    - Kálmán Nagy László    - Németh Orsolya » Adminisztráció » Könyvtár

@2014 Lengyel Intézet, Budapest

1065 Budapest, Nagymező utca 15.Impresszum | Köszönetnyilvánítás