logo

 A LENGYEL INTÉZET 75 ÉVE
KÖSZÖNTŐK TÖRTÉNETÜNK AZ INTÉZET MA RÓLUNK ÍRTÁK GALÉRIA KVÍZJÁTÉK KIADVÁNYAINK AJÁNLÁSOK Szerzök AZ INTÉZET 75 ÉVE


Csaba Kiss Gy. Kiss Gy. Csaba

rodalomtörténész, politológus, polonista, a Magyar Demokrata Fórum egyik alapító tagja

Emlékcserepek egy budapest ilengyel helyről

A Nagymező utca. Ha jól számolom, legalább fél évszázada fűz hozzá valaminő kapcsolat. Jártam ott mint vendég, nyelvtanfolyam diákja, a könyvtár használója, mint egy személy a filmek, kiállítások közönségéből, kerekasztal résztvevője, vita vezetője, tudományos rendezvény előadója... Találkozások helye. Hogyan is kezdődött? Persze az autóstoppos utazással... Stanisław A. Sochacki az első igazgató, aki emlékezetemben maradt. Egy alkalommal, úgy a hetvenes évek közepén, Szesztay András ült a pódiumon, és a magyarlengyel barátságról beszélt. Az igazgató úr a végén az érdeklődőket behívta a könyvtárba folytatandó a beszélgetést.


   
Ketten voltunk Petneki Áronnal fiatalabbak, s azonnal szót kérve öntudatosan magyaráztuk kapcsolataink és tágabb térségünk összefüggéseit. Czine Mihály tanár úr bólogatott, majd az asztalnál ülő disztingvált, sötétruhás úrhoz fordult: akkor most hallgassuk meg Bibó Istvánt. Rögtön kisebbek lettünk. Nem mindennapi élményt jelentett meghallgatni a nagy politikai gondolkodónak, 1956 miniszterének a fejtegetését Közép- Európáról.

Történelemórák a szabadságról (2014)
Történelemórák a szabadságról (2014)

AZ INTÉZET MA

» Bevezető » Zene, színház, tánc » Film, kiállítások » PR, sajtókapcsolatok, irodalom » Képzőművészet » Közdiplomácia    - Jarosław Bajaczyk    - Tischler János    - dr Ákos Domahidi, LL.M.    - Kiss Gy. Csaba    - Rév István » Lengyel Nyelv » Adminisztráció » Könyvtár

@2014 Lengyel Intézet, Budapest

1065 Budapest, Nagymező utca 15.Impresszum | Köszönetnyilvánítás