logo

 A LENGYEL INTÉZET 75 ÉVE
KÖSZÖNTŐK TÖRTÉNETÜNK AZ INTÉZET MA RÓLUNK ÍRTÁK GALÉRIA KVÍZJÁTÉK KIADVÁNYAINK AJÁNLÁSOK Szerzök AZ INTÉZET 75 ÉVE


Andrea Tompa Tompa Andrea

Író, színikritikus (Magyar Narancs), a „Színház” folyóirat főszerkesztő-helyettese

Kérni sem kell

– Ön tényleg ismeri Andrzej Stasiukot? Mondja meg neki, hogy van egy komoly magyar rajongója – mondom csillogó szemmel a Lengyel Intézet egykori igazgatójának, tudván, hogy ilyen üzeneteket nem szokás átadni.
– Nem csak ismerem, de hamarosan nálam fog aludni, útban Romániába – feleli.
– Tényleg? És nem készíthetnék vele egy interjút?
– Dehogynem, keresni fogom. Az Intézetben tudjuk a számát, nem?
Na, gondolom, biztos nem fognak hívni. De azért egy pici helyet hagyok a reménynek is. Igazgató úr viszont két hét múlva telefonál, közli, hogy másnap délután az ő otthonában találkozhatunk.

A mi osztályunk, Katona József Színház (2011)
A mi osztályunk, Katona József Színház (2011)

Első utam Wrocławba vezetett, a csodálatos, és számomra azóta is meghatározó Dialog nevű színházi fesztiválra, ami színházilag összeköti keletet a nyugattal. Ha nincs a Dialog, nem kezdek el világszínházzal foglalkozni. Nekem itt nyílt ki a színházi világ.

   
Irodalmi est Sławomir Mrożekkel. Balról: Teresa Worowska, jobbról: Bába Krisztina (2007)
Irodalmi est Sławomir Mrożekkel. Balról: Teresa Worowska, jobbról: Bába Krisztina (2007)

Ez a nehéz történelmű ország azt az arcát mutatta, ami a legjobb kelet-európai arc. És itt láttam először Lupa, Warlikowski, Jarzyna, Klata előadásait – itt vált valósággá a lengyel színház, ami tanáraim szájából mindig mitologikusan hangzott. Wrocławba sokszor visszajártam, tanítani, színházat nézni. Számtalan más helyre is eljutottam. Futottam tanítványokkal abban az erdőben, ami Grotowski háza körül van, jártam nagy és jelentős, vagy induló fesztiválokon. És ettem hajnalban bigost a katowicei állomáson, és egyetlen utam sem maradt az isteni żurek nélkül. A Lengyel Intézet pedig egyszerűen észrevette, hogy rendszeresen írok lengyel fesztiválokról, rendezőkről. Pedig valahogy fordítva szokott lenni. Úgy emlékszem, sosem kellett kérnem semmit. Mindig csak kaptam, nagyvonalúan, nem pazarlóan. És az elmúlt években gyakran érezhettem, hogy az Adam Mickiewicz Intézet vagy a budapesti Lengyel Intézet számára fontosabb vagyok, mint hazámban. Olykor ez a morális támogatás ér a legtöbbet.

Trojan Tünde gyerekekkel, a Janusz Korczak I. Matykó király alapján készült Gyerekország próbáján (2012)
Trojan Tünde gyerekekkel, a Janusz Korczak I. Matykó király alapján készült Gyerekország próbáján (2012)

AZ INTÉZET MA

» Bevezető » Zene, színház, tánc    - Kriston Wojtek    - Zsoldos Dávid    - Bognár Attila    - Göz László    - Tompa Andrea    - András Csonka    - Szefcsik Zsolt    - Szabó György » Film, kiállítások » PR, sajtókapcsolatok, irodalom » Képzőművészet » Közdiplomácia » Lengyel Nyelv » Adminisztráció » Könyvtár

@2014 Lengyel Intézet, Budapest

1065 Budapest, Nagymező utca 15.Impresszum | Köszönetnyilvánítás